A megújuló energiaforrások egyik legkedveltebb fajtája a napkollektoros rendszerek használata. A napkollektoroknak két fajtája ismert: síkkollektor illetve vákuum csöves kollektor. Röviden megfogalmazva: egy olyan napsugárzást elnyelő felület, mely a keletkező hőt egy közvetítő közegen át adja le. A sík felületű kollektorok szinte bármilyen tetőszerkezeten használhatóak. A vákuumcsöves megoldás a legújabb napkollektor fajta. Gyengébb fényviszonyoknál is hatékonyan működik, ugyanis hengeres formája miatt hosszabb ideig éri a napsugárzás.


Hazánkban leggyakrabban a használati melegvíz előállítására, illetve fűtés rásegítésre alkalmazzák a napenergiát. Azok számára a legideálisabb ez a megoldás, akik medencével is rendelkeznek, hiszen nyáron a nap által termelt energiát ez esetben maximálisan ki lehet használni.


Amennyiben hagyományos fűtési, melegvíz készítési rendszerrel kombinálva alkalmazzuk a napkollektorokat, akkor nincs gond, ha éppen alacsony a napsütéses órák száma. Ha a napenergia nem tudja előállítani a megfelelő hőmérsékletet, akkor automatikusan bekapcsol a hagyományos rendszer. Ilyen esetben is nagyfokú energiamegtakarítás történik, hiszen, a téli napokon a napkollektoros rendszer előmelegíti a vizet, így a villany vagy gázbojler kevesebb energiát használ fel a kívánt hőmérséklet előállításához. A napkollektor hosszú távon a melegvíz készítés egyik legolcsóbb módja.


A megújuló energiaforrások körébe tartozik továbbá a hőszivattyú, melynek két fajtája ismert: a levegő/víz és a földhő energiáját hasznosító berendezések.

 

További információért hívja a 72/510-616-os telefonszámot!

Vásárlói vélemények

"SZUÉSZ Kft. több mint egy évtizede precíz, megbízható partnere cégünknek, a napi kis karbantartásoktól a nagyobb beruházásokig. Az épületgépészet minden területén számíthatunk a cég szakértelmére. Vastagh Gábor, Magyar Posta Zrt."